Terwijl de meubelindustrie en het beheer van grondstoffen elke dag een aanzienlijke hoeveelheid afval genereren, besloten we deze uitdaging om te zetten in een kans: wat als meubels die bestemd zijn om te worden gestort, en de materialen die worden gebruikt om ze te maken, de sleutel worden tot een duurzamere en creatievere economie? Elk meubelstuk en elk hergebruikt materiaal wordt zorgvuldig gesorteerd en als het niet kan worden hergebruikt, zorgen we ervoor dat het op verantwoorde wijze wordt afgevoerd.
Het “ EASY DONE”-project, dat in oktober 2020 werd gelanceerd door Quentin Henet, was aanvankelijk gericht op het diversifiëren van diensten, maar werd al snel gericht op een missie voor hergebruik. Ons concept bestaat uit het terugwinnen, opwaarderen en hergebruiken van spullen die bestemd zijn om te worden weggegooid, via het leegmaken van woningen of het etaleren ervan in pop-up-decors, om ze door te verkopen, te verhuren of te transformeren tot unieke stukken.
Ons model is niet alleen uniek maar ook totaal aanpasbaar en personaliseerbaar. We bieden een kant-en-klare service aan, waarbij we zorgen voor alle logistieke aspecten, zoals het aanvragen van innames van het openbaar domein bij de stad of gemeente, de verhuislift en de rit naar het recyclagepark. Daarnaast bieden we een specifieke service voor ouderen aan: het leveren van de meubels die ze willen houden als ze verhuizen naar een bejaardentehuis, om hun overgang naar een nieuwe omgeving te vergemakkelijken.
In de evenementensector onderscheiden we ons door onze capaciteit om op maat gemaakte ruimtes te creëren, zoals artiestenzones, duurzame decors, loges of chillzones. We hebben bijvoorbeeld met tafeltjes teruggewonnen uit de opruiming van een restaurant een originele en functionele DJ-Booth, gebouwd waarmee we onze creatieve benadering van hergebruik laten zien.
De impact van het project: een lokale en duurzame revolutie
Ons project gaat verder dan het louter terugwinnen en opwaarderen van voorwerpen, we werken hierdoor ook actief mee aan een bredere transformatie, zowel lokaal als milieugericht. Met onze acties proberen we een positieve invloed uit te oefenen op verschillende fronten.
- Lokale initiatieven bevorderen en de circulaire economie versterken
We kiezen voor een lokale aanpak, geven de voorkeur aan korte ketens en werken samen met nabijgelegen partners. Door voorwerpen in onze regio terug te winnen, verkleinen we de ecologische voetafdruk die gepaard gaat met transport en ondersteunen we tegelijkertijd de lokale circulaire economie. De echte uitdaging ligt in het beheren van alles wat we terugwinnen. Om dit te bereiken werken we samen met lokale projecten in verschillende sectoren. Het merendeel van onze stoffen gaat bijvoorbeeld naar een project genaamd “The Upcycling Lab”, waar ze worden verwerkt tot kleding.
We hebben al een e-commerceplatform dat een breed scala aan gerecycleerde producten te koop aanbiedt, en we willen verder gaan door een concept te ontwikkelen waarmee particulieren hun eigen voorwerpen kunnen verkopen. Op deze manier biedt ons platform hen zowel vertrouwen, door de authenticiteit en staat van de artikelen te garanderen, als volledig logistiek beheer van de verkoop.
- Afvalbeheer verbeteren en de impact ervan verminderen
Door voorwerpen die bestemd zijn om weggegooid te worden terug te winnen, te sorteren en op te waarderen, dragen we direct bij aan beter afvalbeheer. We houden deze materialen weg van de stortplaats en helpen zo afval en vervuiling te verminderen. Elk voorwerp dat we uit de vuilnisbak redden is weer een stap in de richting van een duurzamere en milieuvriendelijkere wereld. We willen laten zien dat het mogelijk is om creativiteit en milieuvriendelijkheid te combineren door het gebruik van nieuwe hulpbronnen te beperken.
- Indirect opleiden door ervaring
Ons project heeft ook een educatieve impact, vaak indirect. Door met gezinnen samen te werken aan het leegmaken van huizen, helpen we hen te beseffen dat het belangrijk is om zorgzaam om te springen met je bezittingen. Veel mensen beseffen hoeveel onnodige spullen ze verzamelen, vaak nadat ze gezien hebben hoeveel werk er komt kijken bij het leegmaken van een woning. Dit brengt hen ertoe hun relatie met consumptie te heroverwegen en in de toekomst zorgvuldiger met hun bezittingen om te gaan.
Veel mensen vertellen ons bijvoorbeeld dat ze, nadat ze het ouderlijk huis hebben leeggemaakt, hun bezittingen nu anders gaan beheren en geen spullen meer zullen verzamelen die niet echt van nut zijn. Dit bewustzijn helpt om op de lange termijn een mentaliteitsverandering teweeg te brengen in de richting van een meer verantwoorde en duurzamere consumptie.
Besluit
Ons project gaat verder dan alleen het opwaarderen van voorwerpen: het bevordert een duurzamere levensstijl, versterkt de lokale economie en maakt een collectief bewustzijn mogelijk over het beheer van goederen en afval. Op deze manier hopen we, op onze eigen kleine manier, bij te dragen aan een wereldwijde verandering in de richting van een milieuvriendelijkere samenleving.
Als je een huis moet leegmaken of bepaalde spullen moet wegdoen, zijn we er om je te helpen. We zijn van onschatbare waarde voor notarissen, advocaten, vastgoedmakelaars of gewoon voor particulieren die een familie-eigendom willen leegmaken of die thuis willen ontspullen. Aarzel niet om ons aan te bevelen bij deze professionals of om rechtstreeks een beroep te doen op onze diensten.
Om je spullen een tweede leven te geven, bezoek je onze website, easy-done.be, of volg je ons op sociale media op “easydone.brussels”. Samen kunnen we je spullen omzetten in blijvende, creatieve mogelijkheden.
Artikel geschreven door Easy Done, oktober 2024