Op 24 oktober 2024 vierden we in de Tricoterie van Sint-Gillis de plechtige opening van AD VITAM MATERIAL, ons interregionaal netwerk dat hergebruik in België wil stimuleren. Het evenement bracht bijna 150 professionals uit de sector samen, op een locatie die ook de bijnaam “de contactenfabriek” kreeg, een naam die perfect aansluit bij onze missie om spelers in de hergebruiksector samen te brengen.
Hoe ontstond deze ambitieuze samenwerking?
In Brussel zet Embuild.Brussels zich sinds 2017 in voor hergebruik in de bouw via het Platform Hergebruik, waar ze mensen warm maakt voor hergebruik van materialen en professionals met elkaar in contact brengt en ondersteunt.
In Wallonië werd sinds 2022 de wens geuit om in te zetten op hergebruik, met name in het kader van de strategie voor de circulaire economie “Circular Wallonia”, die de bouwsector als prioriteit aanwijst.
Geconfronteerd met deze dynamiek werd het duidelijk om een gemeenschappelijk netwerk te creëren voor de drie gewesten, waarbij de sterke punten van elke speler werden gebundeld.
In 2024 werd dan ook een samenwerkingsverband op het getouw gezet met het AD VITAM MATERIAL-netwerk, waarbij drie dynamieken werden geïntegreerd: de evolutie van het Brusselse Platform Hergebruik, het engagement van Wallonië via GreenWin en de deelname van Vlaanderen vertegenwoordigd door OVAM, de openbare Vlaamse afvalstoffenmaatschappij.
Lancering van de website van het AD VITAM MATERIAL-netwerk
Op deze avond werd ook de nieuwe AD VITAM MATERIAL-website onthuld, met een interactieve kaart en een aanspreekpunt voor elk gewest. Dit portaal brengt meer dan 100 resources samen die gewijd zijn aan hergebruik: casestudy’s, praktische gidsen, technische informatiebladen en nog veel meer. Dankzij deze gedetailleerde kaart van spelers in de sector vergemakkelijkt de site verbindingen en stimuleert hij samenwerking tussen hergebruikprofessionals.
Inspirerende tandems om samenwerking op het gebied van hergebruik te illustreren
Stonden centraal die avond: tandems van vakmensen die symbool stonden voor de diversiteit aan hergebruikinitiatieven. Deze omvatten:
- Mira Hoevenaeghel van Eiffage en Marc-Antoine de Callataÿ van Coliseum;
- Mathijs Desiere van De Meuter en Eva De Smedt van Fix en Akoestiekfabriek;
- Anne-Sophie Hallet van Galère en Raphaël Viola van Retritech.
Blijf kijken voor meer informatie over deze getuigenissen!
Netwerken en de waardeketen
De avond werd afgesloten met een netwerkmoment, waarbij de deelnemers zich konden positioneren in de waardeketen door er hun foto op te plaatsen, en hun contacten met andere spelers in de sector konden versterken. Dit netwerken heeft geleid tot nieuwe synergieën en heeft het mogelijk gemaakt concrete banden te smeden voor een duurzamere toekomst in de bouw.
Dank aan alle deelnemers en partners voor deze lonende en inspirerende avond!
Artikel geschreven door Nicolas Fossoul, Oktober 2024