Waarom de bouwsector en vooral waarom de hergebruiksector?
Ik heb tien jaar als architect gewerkt, met een voorkeur voor vrij strakke architectuur en zichtbare en ruwe materialen. Dankzij mijn passie voor de relatie tussen de eigen plek, de materialen, de bewoners, hun cultuur, hun geschiedenis en hun gebouwen ben ik altijd geïnteresseerd geweest in architectuur met lokale materialen. Ik had de kans om in Japan te studeren en in de Verenigde Staten te werken voordat ik terugkeerde naar Parijs, wat me de kans gaf om over deze kwesties na te denken, en te reflecteren over deze zoektocht naar een vrij eenvoudige en zuinige architectuur, zelfs essentialistische architectuur. Deze gevoeligheid mondde uiteindelijk echter uit een zoektocht naar duurzame architectuur. Ik was geïnteresseerd in houtbouw, leem en passieve gebouwen, maar het frustreerde me dat de voorbeeldprojecten niet wijdverspreid genoeg waren.
In de wetenschap dat de wereldbevolking zich blijft concentreren in steden en dat de bouwsector en de sector van de openbare werken enorme uitstoters van afval zijn (70% in Frankrijk), terwijl de natuurlijke hulpbronnen beperkt zijn, heb ik in 2021 deelgenomen aan een training over circulaire economie. Ik vroeg me af of in de architectuur van morgen niet opnieuw met lokale materialen gewerkt moest worden zoals de plaatselijke bevolking doet, met hergebruik van de materialen die voortkomen uit de selectieve ontmanteling van de stad zelf, om ze te herstellen en te herschikken om zich aan te passen aan de behoeften van een duurzame stad. Ik had het geluk Fahed, Creative Technologist en Developer, te ontmoeten tijdens deze opleiding en samen besloten we digitale oplossingen te bedenken om hergebruik algemeen toegankelijk te maken en de bouwsector duurzamer te maken.
Wat vind je zo aangenaam aan je werk?
De circulaire economie is systemisch en heeft sterke ecologische en sociale gevolgen: minder koolstofuitstoot, behoud van hulpbronnen, maar ook het creëren van lokale banen die niet kunnen worden verplaatst, met een deel inschakelingsbanen. Het is een boeiende uitdaging, die echter nog niet zo wijdverspreid is (in Frankrijk wordt overigens slechts 1% van het bouwafval hergebruikt) en het is een kans om een aantal baanbrekende en boeiende mensen en partners te ontmoeten. Het zijn deze ontmoetingen waar ik het meest van geniet in mijn werk. Luisteren naar de verschillende spelers en hun behoeften, en zien hoe een allesomvattende, gezamenlijke oplossing iedereen in staat kan stellen om samen te werken aan circulair projectmanagement. Waarom heb je dit voorwerp gekozen? Ik heb een toepasselijk boek gekozen. Les 101 mots de l’économie circulaire dans l’immobilier et le bâtiment (onder redactie van Karine Trebaticky), waarin 101 professionals zijn samengebracht die vastberaden werken aan het versnellen van de circulaire economie en die hebben samengewerkt aan dit prachtige werk, net zoals ze samenwerken om hergebruik in hun projecten te bewerkstelligen. Het geeft mij ook veel voldoening dat ik de kans heb gekregen om eraan bij te dragen en dat ik het geluk heb om samen met Skop deel uit te maken van deze gemeenschap van toegewijde spelers die samen vooruitgaan.
Interview geleid door Delhie Morbée