Vandaag stellen we jou Pedro en de oude baksteen voor
Wat is jouw voornaam en wat is jouw beroep?
Mijn naam is Pedro de Góis Nogueira. Op dit moment ben ik Architect Business Manager bij REEMPRO Benelux, een onderneming die zich toelegt op de selectieve sloop, het hergebruik en de reconditionering van materialen. Mijn rol is mensen warm te maken voor hergebruik, de ontmantelingsmethoden in goede banen te leiden, toezicht te houden op de bouwplaatsen, materialen te verkopen en ontwerpers en opdrachtgevers te adviseren om de terugwinning van materialen te optimaliseren.
Hoe ben je in de bouwsector terechtgekomen en vooral waarom de hergebruiksector?
Nadat ik afstudeerde in architectuur, kreeg ik de kans om ervaring op te doen in allerhande architectuur- en bouworganisaties, waarbij ik multidisciplinair mocht werken. Daarna volgde ik nog een Master in Architectuur aan de faculteit architectuur van de UCL in Doornik, LOCI en daarna ging ik op uitwisseling naar McGill School of Architecture. Met mijn diploma op zak ging ik werken bij Multiple Architecture et Urbanisme, waar ik als medewerker en projectleider heb gewerkt aan programma’s rond infrastructuur, leefbaarheid en landschappelijke inpassing. Maar het is bij het renoveren en verbeteren van sociale huisvestingscomplexen dat ik opnieuw enthousiast werd voor de troeven van “wat al bestaat” en de mogelijkheid om op grootschalige wijze aan hergebruik te doen.
De maatschappelijke en ruimtelijke ethiek, de laatste jaren tot volle wasdom gekomen dankzij vele spelers, moet gecombineerd worden met bouwethiek. De complementariteit tussen bescheiden sloop, het gebruik van biogebaseerde materialen en materialen afkomstig van kanalen voor hergebruik is broodnodig om een lokale economie te ontwikkelen, met een efficiënt beheer van grondstoffen. Het grootschalig toepassen van selectieve sloop en hergebruik zal een nieuwe industrialisering en professionalisering van hulpbronnen uit ons bebouwd gebied mogelijk maken.
Vanwaar je passie?
Wat me boeit is dat ik gelijktijdig kan bijdragen aan drie ontwikkelingsclusters: het scheppen en professionaliseren van banen, de economische terugwinning van producten aan het einde van hun levenscyclus en de milieutransitie van gebouwen. De diversiteit aan projecten en aan materialen die worden hergebruikt en de uitdaging om de bouwsector koolstofvrij te maken, zorgen ervoor dat ik elke dag gemotiveerd ben. Door deel te nemen aan hergebruikprojecten is het ook mogelijk om samen te werken met betrokken actoren en innovatieve oplossingen te ontwikkelen voor de ontmanteling en reconditionering van materialen, waarbij ik tegelijk ook kan bijdragen tot de ontwikkeling van ecosystemen.
Waarom heb je dit voorwerp gekozen?
Ik koos voor oude bakstenen. Deze bakstenen belichamen de kern van ons werk bij REEMPRO: waardevolle materialen met een verhaal analyseren, ontmantelen, reconditioneren, herverpakken, vervoeren en hergebruiken. Ze staan symbool voor ons engagement om in de bouwsector circulariteit te bevorderen en minder te verspillen. Met deze bakstenen wordt de eenvoud van het dagelijks leven vastgelegd en ze staan voor een visie waarbij elk element wordt gewaardeerd om zijn werkelijke waarde en hernieuwd potentieel.