De Akoestiekfabriek is een project dat in 2022 werd gecreëerd door het renovatiebedrijf FIX. Met dit project breidt het bedrijf zijn expertise uit op het gebied van akoestiek.
Eva De Smedt, ceo van de Akoestiekfabriek en het Brusselse renovatiebedrijf FIX, is zich terdege bewust van de schadelijke invloed die een slechte akoestiek kan hebben op de gezondheid. Ze benadrukt het volgende: “Verminderde concentratie, leerproblemen, hoofdpijn en stemproblemen zijn allemaal negatieve effecten die niet onderschat mogen worden.”
Het doel is eenvoudig: bestaande materialen terugwinnen en ze omzetten in akoestische kwaliteitsproducten, terwijl er tegelijkertijd werkgelegenheid wordt gecreëerd.
Hergebruik van materialen voor een tweede leven
Een van de belangrijkste elementen van het Akoestiekfabriek-model is het hergebruik van panelen van oude verlaagde plafonds, voornamelijk gemaakt van steenwol. In plaats van deze materialen op de afvalberg te zien belanden, wint het bedrijf ze direct terug op bouwplaatsen, een aanpak die bekend staat als “urban mining”. Door deze panelen een tweede leven te geven, vermindert de Akoestiekfabriek niet alleen de productie van nieuwe materialen, maar bespaart ze ook op de kosten van sloopbedrijven, die dit afval niet langer hoeven te beheren.
Eenmaal teruggewonnen worden deze panelen in de werkplaats van het bedrijf gerefurbisht tot geluidsisolerende panelen.
Een lokale en duurzame aanpak
De filosofie van de Akoestiekfabriek gaat verder dan alleen het hergebruiken van materialen. Het bedrijf hanteert een lokale aanpak, waarbij materialen van nabijgelegen bouwplaatsen worden teruggewonnen en gerefurbisht in zijn atelier in Anderlecht. Deze aanpak, die zich richt op het gebruik van herbruikbare grondstoffen uit het gewest, helpt de impact op het milieu te verminderen en stimuleert tegelijkertijd de lokale economie. Bovendien wordt alle winst opnieuw geïnvesteerd om nieuwe banen te creëren, waarbij prioriteit wordt gegeven aan het aannemen van mensen die op zoek zijn naar werk.
Een sterke sociale dimensie
Door middel van gepersonaliseerde trajecten geeft het bedrijf vaardigheden door aan mensen die zich omscholen, waarbij ze zowel werkplaatswerk (op maat versnijden, framebouw, schilderen) als het plaatsen van panelen op locatie leren. Hierdoor kunnen deze nieuwe werknemers leren om volledig zelfstandig te werken in hun vak terwijl ze tegelijkertijd experts worden.
Akoestische oplossingen met hoge prestaties
Productkwaliteit is een andere pijler onder het succes van de Akoestiekfabriek. Voor elk project wordt er een akoestische meting uitgevoerd bij de klant om de precieze vereisten qua oppervlakte en installatie te bepalen. De akoestische prestaties worden dan voor en na de ingreep gemeten, zodat het bedrijf de bereikte verbeteringen kan aantonen. Hoewel dit de indruk kan wekken dat deze producten duurder zijn dan die op de conventionele markt, zijn hun prijzen in werkelijkheid heel concurrerend. “Je kunt veel meer dan je denkt,” zegt Eva De Smedt, oprichter van de Akoestiekfabriek.
Een breed scala aan projecten en de ambitie om te groeien
Sinds de oprichting heeft de Akoestiekfabriek al een honderdtal projecten gerealiseerd in zowel de publieke als de private sector. Het bedrijf heeft onder andere de akoestiek verbeterd in een kapsalon in hartje Brussel en in een school en een kunstgalerie in Oostende. Ze heeft ook projecten geleid voor organisaties als Rode Kruis Vlaanderen, GO! Scholengroep Brussel en SD Worx. Op basis van deze successen wil het bedrijf zijn werkterrein uitbreiden en een steeds breder publiek bereiken.
Door sociale, ecologische en economische waarden te integreren, belichaamt de Akoestiekfabriek een nieuwe manier van denken over akoestiek en ondernemerschap, in lijn met de hedendaagse duurzaamheidskwesties. Voor degenen die betrokken zijn bij hergebruik is het een inspirerend model, dat aantoont dat innovatie en circulariteit hand in hand kunnen gaan, maar vooral dat we allemaal de kans hebben om een rol te spelen in de maatschappij
Artikel geschreven door Nicolas Fossoul, Oktober 2024